Ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami z bloga "karmelowy.pl"
Składniki
Ciasto:- opakowanie ciasta francuskiego (450 g); rozmrożonego
- 100 ml soku jabłkowego
- 1 opakowanie suszonych fig Bakalland
- 1 roztrzepane jajko
- cukier do posypania
- 1 opakowanie budyniu śmietankowego z białą czekoladą Delecta
- cukier puder do podania
Przygotowanie
W domowym "przepisowniku" zbieram zapiski na szybkie ciastka. Za każdym razem, kiedy próbuję nowych przepisów u przyjaciółek, pospiesznie spisuję przepis w notatkach w telefonie, a gdy sobie o nim przypomnę - przepisuję do przepisownika. Czasami przepisów szukam sama, a niekiedy przychodzą do mnie same Tak było w tym razem, kiedy Małgosia z bloga karmelowy.pl przesłała mi przepis na ciastka francuskie z budyniem i suszonymi figami: Budyń przygotowuję zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odstawiam do ostudzenia pod przykryciem. W małym rondelku umieszczam figi wraz z sokiem, zagotowuję i odstawiam na kilka minut. Następnie wyjmuję owoce i drobno siekam. Piekarnik nastawiam na 180 st. C, a dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Ciasto francuskie rozkładam lub rozwałkowuję (jeśli jest w kawałku) na prostokąt o bokach 50 na 35 cm. Na środek, wzdłuż dłuższego boku, wykładam równomierną warstwę budyniu i posypuję go suszonymi figami. Po obu stronach nadzienia powinny pozostać dwa płaty ciasta o tej samej szerokości. Ciasto nacinam co 1,5 - 2 cm po skosie i zawijam je na część z nadzieniem naciągając tak, by powstała plecionka. Dociskam brzegi i kroję ostrym nożem na 10 -12 mniejszych ciasteczek. Ponownie dociskam brzegi, aby nadzienie nie wypłynęło. Ciasto smaruję z wierzchu jajkiem i posypuję cukrem, a następnie wkładam do piekarnika i piekę przez 30-35 minut, lub do momentu ładnego zarumienienia. Po wyjęciu z piekarnika ciasteczka posypuję cukrem pudrem i podaję.