Składniki
Ciasto:- 130 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
- 80 g zimnego masła
- 2 ugotowane żółtka
- 1 łyżeczka nalewki z pigwy
- 20 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru smak kokosowy Delecta
- szczypta soli
Przygotowanie
Jak sprawić, by gwiazdka z nieba spadła prosto w nasze ręce? Wystarczy ją upiec!
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
- Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Ugotowane żółtka ścieramy przez drobne sito.
- W misce mieszamy mąkę z masłem, solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem smak kokosowy Delecta, robiąc kruszonkę.
- Dodajemy przetarte żółtka i nalewkę, wszystko zagniatamy i formujemy kulkę.
- Zawijamy kulkę w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
- Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wykrawamy ulubioną formę, np. gwiazdkę.
- Pieczemy przez około 8 minut lub do momentu, kiedy brzegi będą złociste.
- Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
- Dekorujemy ulubionymi pikami.
Są wprost przepyszne.