Ciasteczka na żółtkach - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:

Przygotowanie

  Jak sprawić, by gwiazdka z nieba spadła prosto w nasze ręce? Wystarczy ją upiec!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180oC (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Ugotowane żółtka ścieramy przez drobne sito.
  4. W misce mieszamy mąkę z masłem, solą, proszkiem do pieczenia, cukrem i cukrem smak kokosowy Delecta, robiąc kruszonkę.
  5. Dodajemy przetarte żółtka i nalewkę, wszystko zagniatamy i formujemy kulkę.
  6. Zawijamy kulkę w folię spożywczą i odstaw do lodówki na minimum 1 godzinę.
  7. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na 0,5 cm i wykrawamy ulubioną formę, np. gwiazdkę.
  8. Pieczemy przez około 8 minut lub do momentu, kiedy brzegi będą złociste.
  9. Odstawiamy na kratkę do całkowitego wystygnięcia.
  10. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Są wprost przepyszne.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy