1h 10 porcji Łatwy 2h
Ciasteczka krówkowo-czekoladowe
Ciasteczka krówkowo-czekoladowe

Ciasteczka krówkowo-czekoladowe

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować ciasteczka krówkowo-czekoladowe?

Na krótką przerwę w pracy, szkole czy na studiach polecamy ciasteczka krówkowo-czekoladowe.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.
  3. Dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i zagniatamy wszystkie składniki.
  4. Dodajemy żółtka, wodę i wyrabiamy szybko gładkie ciasto.
  5. Masę zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
  6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy szklanką krążki.
  8. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
  9. Pieczemy około 10-15 minut, po czym studzimy na kratce.
  10. Smarujemy wierzch ciastka masą krówkową i polewamy czekoladą.
  11. Dekorujemy pikiem.

Smakowity zastrzyk energii na kolejną część dnia.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...