Ciasteczka krówkowo-czekoladowe

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 10 porcji
  • 2h
  • 0
Ciasteczka krówkowo-czekoladowe
Ciasteczka krówkowo-czekoladowe

Ciasteczka krówkowo-czekoladowe

  • 0,0
  • Łatwy
  • 1h
  • 10 porcji
  • 2h
  • 0

Składniki

Poniższa lista może pełnić rolę Twojej listy zakupów. Kliknij w pole obok wybranego składnika, jeśli już go masz.

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
  • szczypta soli

Nadzienie:

Przygotowanie

Aby ułatwić sobie przygotowanie wybranego przepisu możesz zaznaczyć kolejne wykonane czynności klikając w wybrany punkt.

Na krótką przerwę w pracy, szkole czy na studiach polecamy ciasteczka krówkowo-czekoladowe.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.
  3. Dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i zagniatamy wszystkie składniki.
  4. Dodajemy żółtka, wodę i wyrabiamy szybko gładkie ciasto.
  5. Masę zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
  6. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem.
  7. Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy szklanką krążki.
  8. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
  9. Pieczemy około 10-15 minut, po czym studzimy na kratce.
  10. Smarujemy wierzch ciastka masą krówkową i polewamy czekoladą.
  11. Dekorujemy pikiem.

Smakowity zastrzyk energii na kolejną część dnia.

Oceń przepis 0,0
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (No Ratings Yet)
Loading...
Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 63