Ciasteczka krówkowo-czekoladowe
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
10
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 250 g mąki pszennej
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 1 łyżka wody
- 1 łyżka cukru pudru
- 1/3 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- szczypta soli
- 1/2 szklanki masy krówkowej Bakalland
- 1 łyżka masła
- 1 tabliczka mlecznej czekolady
Przygotowanie
Na krótką przerwę w pracy, szkole czy na studiach polecamy ciasteczka krówkowo-czekoladowe.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
- Na stolnicy mieszamy mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia i sól.
- Dodajemy zimne masło pokrojone w kosteczkę i zagniatamy wszystkie składniki.
- Dodajemy żółtka, wodę i wyrabiamy szybko gładkie ciasto.
- Masę zawijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na co najmniej 1,5 godziny.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z masłem.
- Schłodzone ciasto rozwałkujemy na grubość 0,5 cm i wycinamy szklanką krążki.
- Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem.
- Pieczemy około 10-15 minut, po czym studzimy na kratce.
- Smarujemy wierzch ciastka masą krówkową i polewamy czekoladą.
- Dekorujemy pikiem.
Smakowity zastrzyk energii na kolejną część dnia.