Składniki
- 150 g cukru
- 1/2 opakowania cukru ze skórką cytrynową Delecta
- Kilka kropel aromatu cytrynowego Delecta
- 80 g miękkiego masła
- 2 jajka
- 2 łyżki soku z cytryny
- 245 g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia Delecta
Dodatkowo:
- cukier kryształ oraz puder do obtoczenia
Przygotowanie
KROK 1: Do miski wsyp cukier i cukier ze skórka cytrynową i wymieszaj aż się połączą. Dodaj miękkie masło i miksuj przez 3 minuty. Dodaj aromat cytrynowy, jajka oraz sok z cytryny. Wszystko razem zmiksuj. Dodaj mąkę i proszek do pieczenia i wymieszaj do połączenia się składników.
KROK 2: Ciasto przykryj folią spożywczą i wstaw do lodówki na 30 minut. Dzięki temu trochę stwardnieje.
KROK 3: Do jednej miseczki wsyp zwykły cukier, a do drugiej cukier puder. Nabieraj ok. 2 łyżki masy i formuj z niej kulę. Obtaczaj ją najpierw w zwykłym cukrze, a następnie w cukrze pudrze. Kule ciasta układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach 5 cm.
KROK 4: Wstaw do piekarnika i piecz 15 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasteczka ostudź na kratce.
