1h 4 porcje Łatwy
Chałwa sezamowa
Chałwa sezamowa

Chałwa sezamowa

Składniki

Masa:

  • 250 g sezamu Bakalland
  • miód płynny wielokwiatowy
  • esencja wanilii lub miąższ z prawdziwej laski wanilii

Jak przygotować chałwę sezamową?

Sezamie, otwórz się i poczęstuj nas… pyszną chałwą sezamową!

  1. Prażymy sezam na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Następnie w młynku do kawy partiami miksujemy sezam.
  3. Proszek przekładamy do miski i stopniowo dodajemy tyle miodu, żeby masa stała się plastyczna i gładka.
  4. Dodajemy miąższ lub esencję z wanilii i mieszamy.
  5. Wypełniamy dowolne foremki masą sezamową.
  6. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  7. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Istna „Księga tysiąca i jednej nocy” na talerzu. Smacznego. 🙂

Średnia ocena: 5
Ilość ocen: 47
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: