fbpx
Chałwa sezamowa - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Chałwa sezamowa
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 4
czas przygotowania: 60

Składniki

Masa:
  • 250 g sezamu Bakalland
  • miód płynny wielokwiatowy
  • esencja wanilii lub miąższ z prawdziwej laski wanilii

Przygotowanie

Sezamie, otwórz się i poczęstuj nas… pyszną chałwą sezamową!

  1. Prażymy sezam na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Następnie w młynku do kawy partiami miksujemy sezam.
  3. Proszek przekładamy do miski i stopniowo dodajemy tyle miodu, żeby masa stała się plastyczna i gładka.
  4. Dodajemy miąższ lub esencję z wanilii i mieszamy.
  5. Wypełniamy dowolne foremki masą sezamową.
  6. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  7. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Istna "Księga tysiąca i jednej nocy" na talerzu. Smacznego. :)

Chałwa sezamowa

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+