Chałwa sezamowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 4
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Masa:
  • 250 g sezamu Bakalland
  • miód płynny wielokwiatowy
  • esencja wanilii lub miąższ z prawdziwej laski wanilii

Przygotowanie

Sezamie, otwórz się i poczęstuj nas… pyszną chałwą sezamową!

  1. Prażymy sezam na suchej patelni i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Następnie w młynku do kawy partiami miksujemy sezam.
  3. Proszek przekładamy do miski i stopniowo dodajemy tyle miodu, żeby masa stała się plastyczna i gładka.
  4. Dodajemy miąższ lub esencję z wanilii i mieszamy.
  5. Wypełniamy dowolne foremki masą sezamową.
  6. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
  7. Dekorujemy ulubionymi pikami.

Istna "Księga tysiąca i jednej nocy" na talerzu. Smacznego. :)

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy