Chałka z żurawiną - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracja:
  • 1 opakowanie czekolady białej karmelowej Delecta

Przygotowanie

Piękny, słoneczny, jesienny dzień to idealny czas na spacer. A po porannym spacerze pora na pyszną i rumianą chałkę z żurawiną.

  1. Przygotowujemy podłużną formę na chałkę, smarując masłem i wysypując mąką.
  2. Margarynę i mleko podgrzewamy w garnku przez kilka minut, a następnie odstawiamy do lekkiego wystudzenia.
  3. Zawartość opakowania z ciastem mieszamy z jajami i stopniowo wlewamy mleko z margaryną.
  4. Do ciasta dorzucamy garść żurawiny, zarabiamy ciasto i odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Ciasto przekładamy do formy i wstawiamy do zimnego piekarnika na 45 minut, nastawiając temperaturę na 180⁰C (bez termoobiegu).
  6. W gorącej wodzie roztapiamy polewę, odcinamy róg i polewamy wierzch upieczonej chałki, po czym dekorujemy żurawiną.
  7. Ozdabiamy pikiem.

Jeszcze tylko herbatą z konfiturą lub kawą i wspaniały poranek gotowy.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy