Bugle zembrzyckie - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 150 min.

Składniki

Ciasto:Do obwarzania:Do dekoracji:
  • kilka łyżek maku Bakalland

Przygotowanie

Nazwa „bugle” może kojarzyć się z podobieństwem bugli do… pukli gęstych, mocno kręconych loków. Według innych źródeł, natomiast, wiąże się z historią i herbem Zembrzyc. Jak głosi legenda, dobrze upieczone bugle po ściśnięciu w dłoni powinny rozpaść się na cztery części.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu).
  2. Blachę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Zagniatamy ciasto ze wszystkich składników i wyrabiamy około 6 minut.
  4. Odstawiamy przykryte do wyrośnięcia na 2 godziny.
  5. Zagniatamy znowu i dzielimy na kilka części.
  6. Z każdej robimy cienki wałek o średnicy około 1,5 cm i dzielimy na centymetrowe kawałki.
  7. Każdy kawałek rozwałkowujemy w rękach, łączymy końce i odkładamy na blachę.
  8. Zagotowujemy 2 litry wody w garnku, dodajemy łyżeczkę sody.
  9. Bugle wrzucamy na delikatnie gotującą się wodę, aż wypłyną.
  10. Wyjmujemy z garnka i rozkładamy na papierze do pieczenia.
  11. Posypujemy makiem i wstawiamy do piekarnika.
  12. Pieczemy około 10 minut, aż się przyrumienią.
  13. Lekko ciepłe dekorujemy pikami.

Smacznego!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy