Brownie z domowym masłem orzechowym i orzechami pecan
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie brownie Delecta
- 3 jaja
- 150 g oleju
- 1 jajo
- 75 g margaryny
- 1 opakowanie orzechów włoskich Bakalland
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki masy krówkowej o smaku tradycyjnym Bakalland
- 2 łyżki masła orzechowego
- 1 opakowanie orzechów pecan Bakalland
Przygotowanie
Brownie z orzechami zawsze wychodzi - na pewno będzie dobrym wyborem, gdy na weekend zapowiedzieli się goście.
- Ciasto przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy zawartość torebki z ciastem i miksujemy około 4 minuty.
- Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy i pieczemy przez około 25 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
- Upieczone ciasto wyciągamy i nakłuwamy wierzch widelcem. Nie wyłączamy piekarnika.
- Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki z masą czekoladową, dodajemy jajo, wystudzoną margarynę i mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.
- Masę wykładamy na upieczone ciasto, rozsmarowujemy je na całej powierzchni i natychmiast wstawiamy do nagrzanego piekarnika.
- Ciasto pieczemy jeszcze przez 8-9 minut (nie dłużej) i wyciągamy do wystudzenia.
- Orzechy włoskie miksujemy blenderem na krem, dodając 2 łyżki mleka, a gdy masa zacznie robić się kremowa dodajemy masło orzechowe i masę krówkową.
- Gotowym masłem orzechowym smarujemy wierzch upieczonego ciasta i wykańczamy dekorację orzechami pecan oraz ulubionym pikiem.
Kawa i brownie to zestaw idealny - uważajmy kogo zapraszamy w odwiedziny, bo na pewno będzie przychodził na takie pyszny ciasto znacznie częściej. :)