Brownie z białą masą kokosową i malinami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie brownie Delecta
- 3 jaja
- 150 g oleju
- 1 jajo
- 75 g margaryny
- 1 tabliczka białej czekolady
- 120 ml śmietany kremówki
- 100 g wiórków kokosowych Bakalland
- 1 łyżeczka cukru smak kokosowy Delecta
- 200 g malin
- kilkanaście dodatkowych malin
Przygotowanie
Maliny to dobry dodatek do brownie - swoim kwaskowatym smakiem przełamują słodycz czekolady.
- Ciasto przyrządzamy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy mieszankę do wypieku domowego ciasta i miksujemy około 4 minuty.
- Ciasto wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia prostokątną blachę i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
- Tabliczkę czekolady łamiemy na kawałki, umieszczamy w rondlu, dodajemy śmietanę i rozpuszczamy, a następnie dokładamy wiórki kokosowe, cukier smak kokosowy Delecta i maliny.
- Całość mieszamy podgrzewając na małym ogniu do uzyskania gładkiej masy.
- Gotową masę rozkładamy na wierzchu upieczonego ciasta i ponownie umieszczamy w piekarniku na 15 minut.
- Upieczone brownie dekorujemy na wierzchu świeżymi malinami i dopasowanym do okazji pikiem.
Kokosowo-malinowa masa spodoba się wszystkim łakomczuchom. Najmłodsi na pewno pomogą w dekoracji ciasta, a potem - w pałaszowaniu. :)