fbpx
Brownie czekoladowo-miętowe - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Brownie czekoladowo-miętowe
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 15
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Masa czekoladowa:Masa serowa:
  • 300 g twarogu
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • ½ łyżeczki kropli miętowych
  • świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie

Zaczynam od przygotowania składników do masy czekoladowej. Margarynę rozpuszczam i studzę.

W wysokim naczyniu mieszam jaja z olejem, stopniowo wsypuję zawartość torebki z ciastem i miksuję ok. 4 minuty. Piekarnik nastawiam na 180 stopni i przygotowuję blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę czekoladową przekładam do formy.

Ser, jajko, żółtko, cukier, matchę i krople miętowe umieszczam w mikserze i miksuję na gładka masę – niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę przelewam do foremki z masą brownie i za pomocą patyczka na wierzchu robię esy-floresy lekko łącząc obie masy. Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika i piekę przez 20-25 min do tzw. suchego patyczka.

Do głębokiej miski wsypuję zawartość torebki z masą czekoladową, dodaję jajo i wystudzoną margarynę, a następnie wymieszam łyżką do połączenia się składników. Pod koniec pieczenia ciasta masę czekoladową wykładam na wierzch brownie i podpiekam przez 10 minut. Po upieczeniu ciasto studzę i przed podaniem dekoruję świeżą miętą.

 

 

Brownie czekoladowo-miętowe

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+