Brownie czekoladowo-miętowe
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie brownie Delecta
- 3 jaja
- 150 ml oleju
- masa czekoladowa z brownie Delecta
- 75 g margaryny
- 1 jajo
- 300 g twarogu
- 1 jajo
- 1 żółtko
- 80 g cukru
- 2 łyżeczki herbaty matcha
- ½ łyżeczki kropli miętowych
- świeża mięta do dekoracji
Przygotowanie
Zaczynam od przygotowania składników do masy czekoladowej. Margarynę rozpuszczam i studzę.
W wysokim naczyniu mieszam jaja z olejem, stopniowo wsypuję zawartość torebki z ciastem i miksuję ok. 4 minuty. Piekarnik nastawiam na 180 stopni i przygotowuję blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę czekoladową przekładam do formy.
Ser, jajko, żółtko, cukier, matchę i krople miętowe umieszczam w mikserze i miksuję na gładka masę – niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę przelewam do foremki z masą brownie i za pomocą patyczka na wierzchu robię esy-floresy lekko łącząc obie masy. Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika i piekę przez 20-25 min do tzw. suchego patyczka.
Do głębokiej miski wsypuję zawartość torebki z masą czekoladową, dodaję jajo i wystudzoną margarynę, a następnie wymieszam łyżką do połączenia się składników. Pod koniec pieczenia ciasta masę czekoladową wykładam na wierzch brownie i podpiekam przez 10 minut. Po upieczeniu ciasto studzę i przed podaniem dekoruję świeżą miętą.