Brownie czekoladowo-miętowe - Delektujemy.pl
Trudność: 3 / 3
Ilość porcji: 15
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Masa czekoladowa:Masa serowa:
  • 300 g twarogu
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 80 g cukru
  • 2 łyżeczki herbaty matcha
  • ½ łyżeczki kropli miętowych
  • świeża mięta do dekoracji

Przygotowanie

Zaczynam od przygotowania składników do masy czekoladowej. Margarynę rozpuszczam i studzę.

W wysokim naczyniu mieszam jaja z olejem, stopniowo wsypuję zawartość torebki z ciastem i miksuję ok. 4 minuty. Piekarnik nastawiam na 180 stopni i przygotowuję blaszkę o wymiarach 25 x 30 cm, wyłożoną papierem do pieczenia. Masę czekoladową przekładam do formy.

Ser, jajko, żółtko, cukier, matchę i krople miętowe umieszczam w mikserze i miksuję na gładka masę – niezbyt długo, tylko do połączenia składników. Masę przelewam do foremki z masą brownie i za pomocą patyczka na wierzchu robię esy-floresy lekko łącząc obie masy. Tak przygotowane ciasto wkładam do piekarnika i piekę przez 20-25 min do tzw. suchego patyczka.

Do głębokiej miski wsypuję zawartość torebki z masą czekoladową, dodaję jajo i wystudzoną margarynę, a następnie wymieszam łyżką do połączenia się składników. Pod koniec pieczenia ciasta masę czekoladową wykładam na wierzch brownie i podpiekam przez 10 minut. Po upieczeniu ciasto studzę i przed podaniem dekoruję świeżą miętą.

 

 

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy