
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
14
Czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto:- 500 g mąki
 - 1 saszetka drożdży instant Delecta
 - 250 ml mleka
 - 50 g miękkiego masła
 - 2 jaja
 - 1 białko
 - 4 łyżki cukru
 - płaska łyżeczka soli
 
- 1 jajo
 
- 3 łyżki miodu
 - 3 łyżki masła
 
Przygotowanie
Jeśli chodzi o desery, warto czasami przetrzeć nowe kulinarne szlaki. Górale mają coś słodkiego, czym szczodrze dzielą się z ceprami – przepyszne bombolki z miodem, że hej!
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
 - Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
 - Rozwałkowujemy je na 1 cm grubości i wycinamy kółka za pomocą szklanki.
 - Odstawiamy kółka do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
 - Gdy ciasto podwoi swoją objętość, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 15-20 minut lub do złotego koloru.
 - Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na czystą blachę.
 - Zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut, tak aby zmiękło.
 - W międzyczasie zagotowujemy masło z miodem.
 - Przekładamy bombolki z blachy na talerz i polewamy je masą miodowo-maślaną.
 - Dekorujemy pikami.
 
Po takich pysznościach faktycznie można góry przenosić!
