Składniki
Ciasto:- 500 g mąki
- 1 saszetka drożdży instant Delecta
- 250 ml mleka
- 50 g miękkiego masła
- 2 jaja
- 1 białko
- 4 łyżki cukru
- płaska łyżeczka soli
- 1 jajo
- 3 łyżki miodu
- 3 łyżki masła
Przygotowanie
Jeśli chodzi o desery, warto czasami przetrzeć nowe kulinarne szlaki. Górale mają coś słodkiego, czym szczodrze dzielą się z ceprami – przepyszne bombolki z miodem, że hej!
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C.
- Mieszamy wszystkie składniki na ciasto i zagniatamy je przez 5 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
- Rozwałkowujemy je na 1 cm grubości i wycinamy kółka za pomocą szklanki.
- Odstawiamy kółka do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, smarujemy je roztrzepanym jajkiem i pieczemy przez 15-20 minut lub do złotego koloru.
- Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na czystą blachę.
- Zakrywamy folią aluminiową i odstawiamy na kilka minut, tak aby zmiękło.
- W międzyczasie zagotowujemy masło z miodem.
- Przekładamy bombolki z blachy na talerz i polewamy je masą miodowo-maślaną.
- Dekorujemy pikami.
Po takich pysznościach faktycznie można góry przenosić!