Biszkopt - ciasto z bananami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
16
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie biszkoptu Delecta
- 4 jajka
- 100 ml wody
- 20 g kakao
- 4 banany
- 400 ml śmietany 30%
- 1 opakowanie mixu do śmietany Delecta
- 2 kostki czkolady deserowej
- 1 puszka masy krówkowej tradycyjnej Bakalland
- 25 g cukru pudru
Przygotowanie
Szukacie prostego przepisu w sam raz na Walentynki? Właśnie go znaleźliście! Smak czekoladowego ciasta bananowego z bitą śmietaną rozbudzi uczucia na nowo. Bo przecież do serca najłatwiej trafić przez żołądek!
- Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
- W wysokiej misce miksujemy przez 5-6 minut mieszankę do wypieku biszkoptu, dodając jaja, 100 ml wody (większą ilość niż w przepisie na opakowaniu) i kakao.
- Masę wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut do zarumienienia, po czym studzimy 15 minut.
- W wysokiej misce miksujemy śmietanę, mix do śmietany i cukier puder, aż masa będzie sztywna.
- Banany obieramy i kroimy w plasterki, czekoladę trzemy na drobnych oczkach.
- Biszkoptowy blat smarujemy równomiernie masą krówkową, a następnie układamy na niej plasterki bananów.
- Warstwę bananów przykrywamy ubitą śmietaną, a wierzch ciasta posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą.
- Ozdabiamy pikiem.
Od razu robi się cieplej na sercu, prawda?