Biszkopt - ciasto z bananami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Szukacie prostego przepisu w sam raz na Walentynki? Właśnie go znaleźliście! Smak czekoladowego ciasta bananowego z bitą śmietaną rozbudzi uczucia na nowo. Bo przecież do serca najłatwiej trafić przez żołądek!

  1. Formę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzewamy do 180°C (bez termoobiegu).
  2. W wysokiej misce miksujemy przez 5-6 minut mieszankę do wypieku biszkoptu, dodając jaja, 100 ml wody (większą ilość niż w przepisie na opakowaniu) i kakao.
  3. Masę wylewamy na formę i wstawiamy do piekarnika na 15-18 minut do zarumienienia, po czym studzimy 15 minut.
  4. W wysokiej misce miksujemy śmietanę, mix do śmietany i cukier puder, aż masa będzie sztywna.
  5. Banany obieramy i kroimy w plasterki, czekoladę trzemy na drobnych oczkach.
  6. Biszkoptowy blat smarujemy równomiernie masą krówkową, a następnie układamy na niej plasterki bananów.
  7. Warstwę bananów przykrywamy ubitą śmietaną, a wierzch ciasta posypujemy startą na drobnych oczkach czekoladą.
  8. Ozdabiamy pikiem.

Od razu robi się cieplej na sercu, prawda?

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy