1h 30min 12 porcji Średni 4h
Beziki z jagodowym musem

Beziki z jagodowym musem

Składniki

Beza:

  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego

Dodatki:

Do przygotowania bezy możesz wykorzystać także bezę Delecta

Jak przygotować beziki z jagodowym musem?

Sposobów na podziękowanie może być wiele, na przykład ciasteczko bezowe z niespodzianką. Proste, prawda?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
  2. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  4. Kiedy piana zacznie sztywnieć dodajemy ocet.
  5. Jagody podgrzewamy z dodatkiem cukru, aż do momentu rozpuszczenia.
  6. Gdy owoce się rozpadną – blendujemy je na gładki przecier uważając, aby nie zachlapały całej kuchni. 🙂
  7. Rękaw cukierniczy smarujemy od środka przecierem jagodowym (około 2/3 objętości) z jednej strony.
  8. Nakładamy do niego masę na bezę i wyciskamy małe ciasteczka, o średnicy około 5 cm.
  9. Idealny efekt, który powinniśmy uzyskać to bezy z delikatnym efektem ombre.
  10. Jeśli beziki po wyciśnięciu nie mają zbyt dużo musu dodatkowo nakładamy silikonowym pędzelkiem przecier na wierzchu.
  11. Przygotowane w ten sposób ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę.
  12. Wyłączamy piekarnik i suszymy beziki jeszcze przez godzinę bez otwierania drzwiczek.
  13. Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.

Przepyszne i prosto z serca. Takie lubimy najbardziej!

Średnia: 4,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Produkty użyte
do przygotowania przepisu: