fbpx
Beziki z jagodowym musem - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Beziki z jagodowym musem
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 3
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Beza:
  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
Dodatki:

Przygotowanie

Sposobów na podziękowanie może być wiele, na przykład ciasteczko bezowe z niespodzianką. Proste, prawda?

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
  2. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  4. Kiedy piana zacznie sztywnieć dodajemy ocet.
  5. Jagody podgrzewamy z dodatkiem cukru, aż do momentu rozpuszczenia.
  6. Gdy owoce się rozpadną - blendujemy je na gładki przecier uważając, aby nie zachlapały całej kuchni. :)
  7. Rękaw cukierniczy smarujemy od środka przecierem jagodowym (około 2/3 objętości) z jednej strony.
  8. Nakładamy do niego masę na bezę i wyciskamy małe ciasteczka, o średnicy około 5 cm.
  9. Idealny efekt, który powinniśmy uzyskać to bezy z delikatnym efektem ombre.
  10. Jeśli beziki po wyciśnięciu nie mają zbyt dużo musu dodatkowo nakładamy silikonowym pędzelkiem przecier na wierzchu.
  11. Przygotowane w ten sposób ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę.
  12. Wyłączamy piekarnik i suszymy beziki jeszcze przez godzinę bez otwierania drzwiczek.
  13. Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.

Przepyszne i prosto z serca. Takie lubimy najbardziej!

Beziki z jagodowym musem

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+