Składniki
Beza:- 6 białek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- 200 g świeżych lub mrożonych jagód
- 1 łyżka cukru wanilinowego Delecta
Przygotowanie
Sposobów na podziękowanie może być wiele, na przykład ciasteczko bezowe z niespodzianką. Proste, prawda?
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
- Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Kiedy piana zacznie sztywnieć dodajemy ocet.
- Jagody podgrzewamy z dodatkiem cukru, aż do momentu rozpuszczenia.
- Gdy owoce się rozpadną - blendujemy je na gładki przecier uważając, aby nie zachlapały całej kuchni. :)
- Rękaw cukierniczy smarujemy od środka przecierem jagodowym (około 2/3 objętości) z jednej strony.
- Nakładamy do niego masę na bezę i wyciskamy małe ciasteczka, o średnicy około 5 cm.
- Idealny efekt, który powinniśmy uzyskać to bezy z delikatnym efektem ombre.
- Jeśli beziki po wyciśnięciu nie mają zbyt dużo musu dodatkowo nakładamy silikonowym pędzelkiem przecier na wierzchu.
- Przygotowane w ten sposób ciasteczka wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około godzinę.
- Wyłączamy piekarnik i suszymy beziki jeszcze przez godzinę bez otwierania drzwiczek.
- Gotowe ciasteczka dekorujemy pikiem.
Przepyszne i prosto z serca. Takie lubimy najbardziej!