Beza z kremem mango, grapefruitem i miętą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 6 białek
- 250 g drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka octu winnego
- 300 ml śmietany kremówki
- 3 łyżki cukru pudru
- ½ owocu mango
- ½ łyżeczki kurkumy
- 1 łyżeczka żelatyny Delecta
- 1 grapefruit
- świeża mięta
Przygotowanie
Bezowa korona z kremem mango, grapefruitem i miętą, to najlepszy deser na słonecznie dni. Orzeźwiający, lekki, a przede wszystkim pyszny.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
- Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
- Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
- Kiedy piana zacznie sztywnieć dodajemy ocet.
- Gotową bezę wykładamy na dno tortownicy.
- Wstawiamy ciasto na godzinę do piekarnika, a następnie, bez otwierania drzwiczek, suszymy bezę do momentu wychłodzenia piekarnika.
- Mango blendujemy z dodatkiem kurkumy na gładką masę.
- Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do zblendowanego mango.
- Owoce ponownie blendujemy, aby żelatyna się rozprowadziła.
- Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
- Dodajemy do niej przecier z mango i dokładnie mieszamy łyżką.
- Grapefruita obieramy ze skórki i błon tak, aby pozostał sam miąższ.
- Na upieczonej i wystudzonej bezie układamy krem.
- Wierzch kremu posypujemy kawałkami grapefruita i miętą.
- Dekorujemy pikiem.
Beza najlepiej smakuje w ogrodzie, koniecznie w towarzystwie przyjaciół.