Beza z kremem mango, grapefruitem i miętą - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:
  • 6 białek
  • 250 g drobnego cukru do wypieków
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka octu winnego
Nadzienie:
  • 300 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • ½ owocu mango
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 1 łyżeczka żelatyny Delecta
  • 1 grapefruit
Dekoracja:
  • świeża mięta

Przygotowanie

Bezowa korona z kremem mango, grapefruitem i miętą, to najlepszy deser na słonecznie dni. Orzeźwiający, lekki, a przede wszystkim pyszny.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 140ºC (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie porcjami dodajemy cukier i mąkę ziemniaczaną.
  4. Kiedy piana zacznie sztywnieć dodajemy ocet.
  5. Gotową bezę wykładamy na dno tortownicy.
  6. Wstawiamy ciasto na godzinę do piekarnika, a następnie, bez otwierania drzwiczek, suszymy bezę do momentu wychłodzenia piekarnika.
  7. Mango blendujemy z dodatkiem kurkumy na gładką masę.
  8. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach wody i dodajemy do zblendowanego mango.
  9. Owoce ponownie blendujemy, aby żelatyna się rozprowadziła.
  10. Śmietankę ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
  11. Dodajemy do niej przecier z mango i dokładnie mieszamy łyżką.
  12. Grapefruita obieramy ze skórki i błon tak, aby pozostał sam miąższ.
  13. Na upieczonej i wystudzonej bezie układamy krem.
  14. Wierzch kremu posypujemy kawałkami grapefruita i miętą.
  15. Dekorujemy pikiem.

Beza najlepiej smakuje w ogrodzie, koniecznie w towarzystwie przyjaciół.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy