Batoniki brownie w orzechowych posypkach - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Masa czekoladowa:
  • 1 jajo
  • 75 g margaryny
Nadzienie:
  • 1 opakowanie orzechów laskowych Bakalland
  • 1 opakowanie pistacji Bakalland
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki
  • 50 g masła

Przygotowanie

Brownie w kształcie batoników można zabrać ze sobą wszędzie, a orzechy dodają im "tego czegoś". Spróbujcie!

  1. Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  2. Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia.
  3. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  4. W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy zawartość torebki z ciastem i miksujemy około 4 minuty.
  5. Gotową masę przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blachy z wyposażenia piekarnika i pieczemy przez około 25 minut, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto się upiekło.
  6. Upieczone ciasto wyciągamy i kroję w kawałki o proporcjach batoników.
  7. Czekoladę łamiemy w kostki i wraz z masłem oraz śmietaną umieszczamy w rondlu.
  8. Składniki podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż powstanie jednorodna polewa.
  9. Orzechy laskowe prażymy na suchej patelni, usuwamy skórki, a następnie siekamy nożem.
  10. Obrane pistacje ubijamy w moździerzu.
  11. Gotowe batoniki oblewamy z jednej strony polewą i posypujemy orzechami.
  12. Podajemy, gdy polewa całkowicie zastygnie i gotowe batoniki dekorujemy pikiem.

Chrupiące batoniki znikają w mig - to dobry pomysł na przyjęcie. Lepiej przygotować jednak dokładkę. :)  

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy