Bananowy nerkowiec - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 45 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracje:
  • kilka dodatkowych migdałów

Przygotowanie

Orzechy i bakalie to dobry zamiennik - i znacznie zdrowszy - do tradycyjnych słodyczy. Zwłaszcza w duecie z owocami.

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Orzechy i daktyle namaczamy w wodzie przez dwie godziny.
  3. Miksujemy je dodając szklankę mąki pszennej oraz jedno jajo.
  4. Powstałą masę wykładamy do formy na tartę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego na 15 minut.
  5. Awokado, banany, pół szklanki kakao oraz pół puszki mleka kokosowego blendujemy na gładka masę.
  6. Dodajemy pokrojone na małe kawałki migdały.
  7. Mieszamy i wykładamy na przestudzony spód z nerkowców.
  8. Masę posypujemy posiekanymi migdałami.
  9. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.

Bananowy nerkowiec zasmakuje każdemu, nawet fanom tradycyjnych słodkości. Zdrowie przede wszystkim!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy