Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie nerkowców Bakalland
- 1/2 opakowania daktyli Bakalland
- 1/2 opakowania migdałów Bakalland
- 1 awokado
- 2 banany
- 1/2 szklanki kakao
- 1/2 puszki mleka kokosowego
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 jajo
- kilka dodatkowych migdałów
Przygotowanie
Orzechy i bakalie to dobry zamiennik - i znacznie zdrowszy - do tradycyjnych słodyczy. Zwłaszcza w duecie z owocami.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Orzechy i daktyle namaczamy w wodzie przez dwie godziny.
- Miksujemy je dodając szklankę mąki pszennej oraz jedno jajo.
- Powstałą masę wykładamy do formy na tartę i wstawiamy do nagrzanego piekarnika nagrzanego na 15 minut.
- Awokado, banany, pół szklanki kakao oraz pół puszki mleka kokosowego blendujemy na gładka masę.
- Dodajemy pokrojone na małe kawałki migdały.
- Mieszamy i wykładamy na przestudzony spód z nerkowców.
- Masę posypujemy posiekanymi migdałami.
- Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.
Bananowy nerkowiec zasmakuje każdemu, nawet fanom tradycyjnych słodkości. Zdrowie przede wszystkim!
Malwina
06-07-2023
Ocena:
Dawno nie jadłam tak dobrego ciasta! Polecam