Bananowiec / gruszkowiec - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 10
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracja:
  • 2 gruszki

Przygotowanie

Kiedy dopada nas nieodparta chęć na słodką, zdrową przekąskę, jest tylko jeden sposób, by temu zaradzić. Trzeba zakasać rękawy i zabrać się do przygotowania chleba bananowego!

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu), a keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
  2. Banany rozgniatamy widelcem, aż powstanie gładka papka.
  3. Dodajemy roztrzepane jajko, cukier, jogurt i mieszamy całość na gładką masę.
  4. Do masy dodajemy cynamon, siemię, zarodki, daktyle, żurawinę i jabłko – wszystko dokładnie mieszamy.
  5. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli, ponownie mieszając.
  6. Ciasto wylewamy do keksówki, układamy połówki gruszek i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
  7. Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.

Słodki i zdrowy w każdym kęsie.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy