Składniki
Ciasto:- 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru
- 3-4 bardzo dojrzałe banany (banany można zastąpić gruszkami)
- 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 roztrzepane jajo
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej Delecta
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego Bakalland
- 1 łyżka zarodków pszennych
- 5-6 drobno pokrojonych daktyli Bakalland
- 1 łyżka żurawiny Bakalland
- 1 obrane i pokrojone w kostkę jabłko
- szczypta soli
- 2 gruszki
Przygotowanie
Kiedy dopada nas nieodparta chęć na słodką, zdrową przekąskę, jest tylko jeden sposób, by temu zaradzić. Trzeba zakasać rękawy i zabrać się do przygotowania chleba bananowego!
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu), a keksówkę smarujemy masłem i wysypujemy mąką.
- Banany rozgniatamy widelcem, aż powstanie gładka papka.
- Dodajemy roztrzepane jajko, cukier, jogurt i mieszamy całość na gładką masę.
- Do masy dodajemy cynamon, siemię, zarodki, daktyle, żurawinę i jabłko – wszystko dokładnie mieszamy.
- Na koniec dodajemy przesianą mąkę z sodą i szczyptą soli, ponownie mieszając.
- Ciasto wylewamy do keksówki, układamy połówki gruszek i wstawiamy do piekarnika na 1 godzinę.
- Gotowe ciasto dekorujemy pikiem.
Słodki i zdrowy w każdym kęsie.