Bananotka - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Dekoracja:
  • kilka dodatkowych bakalii
  • odrobina sezamu Bakalland

Przygotowanie

Bananotka to pyszne ciasto, które nie zawiera mąki czy jajek - a mimo to smakuje znakomicie!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
  2. Miksujemy migdały i orzechy.
  3. Do mieszanki dosypujemy sodę, cukier oraz sezam i mieszamy łyżką (nie miksujemy).
  4. Do innej miski ścieramy na tarce na dużych oczkach jabłka oraz banany i mieszamy ze sobą.
  5. Na dno tortownicy o średnicy 26 cm wsypujemy połowę miksu orzechowego, na który ścieramy połowę porcji masła w kawałeczkach.
  6. Na tej warstwie rozkładamy równomiernie całą bananowo-jabłkową masę i wciskamy mocno daktyle. Im więcej, tym słodszy smak.
  7. Wysypujemy równomiernie pozostały orzechowy miks, ścieramy resztę masła i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 40-60 minut.
  8. Gotowe ciasto wykańczamy bakaliami i sezamem.
  9. Przed podaniem dekorujemy ulubionym pikiem.

To proste ciasto robi się samo - słodkie i aromatyczne, idealnie pasuje do kawy. Pycha!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy