Składniki
Ciasto:- 1/2 kg mąki
- 400 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 1 żółtko
- 3 jajka
- 50 g miodu
- 3/4 szklanki cukru
- 1 kostka masła
- 200 g mleka w proszku
- 3 łyżki śmietany 18%
- 3/4 szklanki drobno posiekanych orzechów włoskich Bakalland
- garść rodzynek sułtańskich Bakalland
- 10 suszonych moreli Bakalland
- 8 suszonych fig Bakalland
- 100 g gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietanki 30%
Przygotowanie
Słodki bakaliowiec to ciasto doskonałe. Sprawdza się jako deser na święta, weekendowy podwieczorek, a nawet jako szybka przekąska w ciągu dnia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a dużą prostokątną blachę wykładamy papierem do pieczenia.
- Do przesianej mąki dodajemy cukier, zimne masło, jajka, miód i szybko zagniatamy ciasto.
- Rozwałkujemy i przekładamy do dużej prostokątnej blachy.
- Pieczemy około 40 minut.
- Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier i podgrzewamy na wolnym ogniu do rozpuszczenia cukru.
- Masę studzimy, po czym dodajemy mleko w proszku i śmietanę. Całość podgrzewamy.
- Do gładkiej masy dodajemy bakalie i dokładnie mieszamy.
- Gorącą masę przelewamy na wystudzone ciasto, wyrównujemy i odstawiamy do wystygnięcia.
- Czekoladę rozpuszczamy ze śmietanką w kąpieli wodnej.
- Ciepłą polewę rozprowadzamy równo na wystudzonej masie bakaliowej.
- Wierzch wykańczamy białą czekoladą lub bakaliami.
- Dekorujemy pikiem.
Smacznego!