Babka na oleju - Delektujemy.pl

Składniki

Przygotowanie

KROK 1: Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C. Formę do babki o pojemności około 2 litrów wysmaruj olejem i oprósz mąką lub wyłóż papierem do pieczenia.

KROK 2: W dużej misce ubij jajka z cukrem na puszystą i jasną masę. Następnie, ciągle miksując, powoli dodawaj olej, a po nim mleko i ekstrakt waniliowego.

KROK 3: Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i solą, a następnie stopniowo dodawaj do mokrych składników, mieszając delikatnie, aby uniknąć powstania grudek.

KROK 4: Przelej ciasto do przygotowanej formy. Wyrównaj wierzch szpatułką lub łyżką. Piecz w nagrzanym piekarniku przez około 50-60 minut, aż babka będzie dobrze wyrośnięta i zrobi się złota. Sprawdź patyczkiem, czy środek jest suchy. Po upieczeniu ostudź babkę w formie na kratce przez około 10 minut, a następnie wyjmij z formy i całkowicie ostudź na kratce.

KROK 5: Przygotuj lukier, wymieszaj zawartość opakowania z 2 łyżkami gorącej wody i wymieszaj do uzyskania gładkiej, lejącej się konsystencji. Lukier powinien być dość gęsty, ale płynny. Polej nim ostudzoną babkę, pozwalając, aby spływał po bokach. Pozostaw do zastygnięcia przed podaniem.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy