Składniki
Ciasto:- 100 g mąki gryczanej
- 100 g mąki migdałowej lub zmielone drobno migdały
- 200 g masła
- 1 opakowanie cukru smak migdałowy Delecta
- 185 g cukru
- 4 jaja (4 żółtka i 4 białka)
- szczypta soli
- zmielone goździki
- migdały
Przygotowanie
Przepisów na babkę jest wiele, ale ta zaskoczy Was wyjątkowo aromatycznym smakiem.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- Masło, cukier i cukier smak migdałowy ucieramy na puch.
- Dodajemy stopniowo żółtko i łyżkę mąki gryczanej na przemian.
- Dodajemy mąkę migdałową lub zmielone drobno migdały, goździki oraz szczyptę soli, dokładnie mieszając.
- Ubijamy białka i delikatnie mieszamy z ciastem.
- Na wysmarowaną masłem foremkę wlewamy ciasto i rozprowadzamy równo.
- Pieczemy przez około 35 minut, do suchego patyczka.
- Polewę przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu w kąpieli wodnej.
- Wykańczamy polewą i płatkami migdałów.
- Dekorujemy pikiem.
Tego smaku nie można zapomnieć. Jest po prostu pyszny!