fbpx
Babka keksowa z kajmakiem i kruszonką orzechową - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Babka keksowa z kajmakiem i kruszonką orzechową
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 12
czas przygotowania: 90

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Wielkanocna babka keksowa to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Jeśli szukacie tradycyjnego przepisu na świąteczne ciasto, doskonale trafiliście.

  1. Formę na babkę smarujemy masłem i prószymy mąką.
  2. Mieszankę do wypieku ciasta drożdżowego mieszamy z jajami, margaryną, mlekiem, a pod koniec dodajemy mieszankę keksową.
  3. Ciasto przekładamy do formy na babkę i wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawionego na 170−180 stopni C, na około 40–50 minut.
  4. Masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła oraz odrobiny mleka.
  5. Orzechy prażymy na suchej patelni, usuwamy skórki, a następnie kruszymy w moździerzu.
  6. Gotowe ciasto wykładamy na talerz, polewamy polewą krówkową i obsypujemy orzechami.
  7. Dekorujemy pikiem.

Wesołych Świąt!

Babka keksowa z kajmakiem i kruszonką orzechową

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+