Babka keksowa z kajmakiem czekoladowym i kruszonką orzechową

1 h 30 min12 porcji

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Pobierz piki

Wstęp

Kiedy byłam dzieckiem, w mojej rodzinie była tradycja, w okolicach Świąt Wielkanocnych przynajmniej jeden dzień spędzić w gronie dalszej rodziny, z którą nie spotykamy się często. Pamiętam więc wyprawy do wujka Jacka i cioci Ali do Kielc na Śmigus Dyngus, czy wypady z kuzynami do Lipnicy Murowanej na konkurs palm wielkanocnych w Niedzielę Palmową. W jednym roku my wyjeżdżaliśmy, w innym do nas zjeżdżała się cała rodzina. Nieodzownym elementem każdej z wizyt była babka – szybka, aromatyczna, niezobowiązująca, a do tego pasująca i na same święta, jak i na tydzień czy dwa przed. Dziś przedstawiam Wam więc przepis, który wprowadzi Was w świąteczny nastrój, ale wcale nie trzeba czekać z jego wykorzystaniem na Wielkanoc.

Jak przygotować Babka keksowa z kajmakiem czekoladowym i kruszonką orzechową?

Ciasto wykonuję według instrukcji z opakowania, pod koniec dodając mieszankę keksową. Ciasto przekładam do formy na babkę i wstawiam do zimnego piekarnika, nastawionego na 170−180ºC na około 40–50 minut.

Kajmak rozpuszczam w kąpieli wodnej z dodatkiem masła oraz odrobiny mleka. Orzechy prażę na suchej patelni, usuwam skórki, a następnie kruszę w moździerzu.

Gotowe ciasto wykładam na talerz, polewam polewą kajmakową i obsypuję orzechami.

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...
Przygotowałam dla Ciebie muzykę, z którą praca będzie przyjemniejsza!