1h 30min 12 porcji Łatwy
Babka keksowa z kajmakiem czekoladowym i kruszonką orzechową

Babka keksowa z kajmakiem czekoladowym i kruszonką orzechową

Składniki

Ciasto:

Nadzienie:

Jak przygotować babkę keksową z kajmakiem czekoladowym?

Wielkanocna babka keksowa to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Jeśli szukacie tradycyjnego przepisu na świąteczne ciasto, doskonale trafiliście.

  1. Formę na babkę smarujemy masłem i prószymy mąką.
  2. Mieszankę do wypieku ciasta drożdżowego mieszamy z jajami, margaryną, mlekiem, a pod koniec dodajemy mieszankę keksową.
  3. Ciasto przekładamy do formy na babkę i wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawionego na 170−180ºC, na około 40–50 minut.
  4. Masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła oraz odrobiny mleka.
  5. Orzechy prażymy na suchej patelni, usuwamy skórki, a następnie kruszymy w moździerzu.
  6. Gotowe ciasto wykładamy na talerz, polewamy polewą krówkową i obsypujemy orzechami.
  7. Dekorujemy pikiem.

Wesołych Świąt!

Średnia: 5,00 / 5 1 gwiazdka2 gwiazdki3 gwiazdki4 gwiazdki5 gwiazdek
Loading...