Babka keksowa z kajmakiem i kruszonką orzechową
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
90 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie ciasta drożdżowego Delecta
- 3 jaja
- 300 ml mleka
- 100 g margaryny
- 1 opakowanie mieszanki keksowej Bakalland
- 1 puszka masy krówkowej Delecta
- 30 ml mleka
- 1 łyżka masła
- 100 g orzechów laskowych Bakalland
Przygotowanie
Wielkanocna babka keksowa to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Jeśli szukacie tradycyjnego przepisu na świąteczne ciasto, doskonale trafiliście.
- Formę na babkę smarujemy masłem i prószymy mąką.
- Mieszankę do wypieku ciasta drożdżowego mieszamy z jajami, margaryną, mlekiem, a pod koniec dodajemy mieszankę keksową.
- Ciasto przekładamy do formy na babkę i wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawionego na 170−180 stopni C, na około 40–50 minut.
- Masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła oraz odrobiny mleka.
- Orzechy prażymy na suchej patelni, usuwamy skórki, a następnie kruszymy w moździerzu.
- Gotowe ciasto wykładamy na talerz, polewamy polewą krówkową i obsypujemy orzechami.
- Dekorujemy pikiem.
Wesołych Świąt!