Babka keksowa z kajmakiem i kruszonką orzechową - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:

Przygotowanie

Wielkanocna babka keksowa to pozycja obowiązkowa na świątecznym stole. Jeśli szukacie tradycyjnego przepisu na świąteczne ciasto, doskonale trafiliście.

  1. Formę na babkę smarujemy masłem i prószymy mąką.
  2. Mieszankę do wypieku ciasta drożdżowego mieszamy z jajami, margaryną, mlekiem, a pod koniec dodajemy mieszankę keksową.
  3. Ciasto przekładamy do formy na babkę i wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawionego na 170−180 stopni C, na około 40–50 minut.
  4. Masę krówkową rozpuszczamy w kąpieli wodnej z dodatkiem masła oraz odrobiny mleka.
  5. Orzechy prażymy na suchej patelni, usuwamy skórki, a następnie kruszymy w moździerzu.
  6. Gotowe ciasto wykładamy na talerz, polewamy polewą krówkową i obsypujemy orzechami.
  7. Dekorujemy pikiem.

Wesołych Świąt!

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy