Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie Babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jajka
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 20 truskawek
- pół tabliczki białej czekolady
- kilka truskawek do dekoracji
- 100 g masła
- opakowanie drobno posiekanych płatków migdałowych Bakalland
- 100 g cukru brązowego
Przygotowanie
Co można ze sobą zabrać na piknik w piękny, letni dzień? Babeczki z truskawkami! Tym razem z dodatkiem białej czekolady.
- Na początek kruszonka. Kroimy zimne masło w kostkę, dodajemy cukier i posiekane płatki migdałowe. Rozcieramy palcami i wstawiamy do lodówki.
- Mieszamy babeczki do domowego wypieku z jajkami, mlekiem i olejem do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Truskawki kroimy w ćwiartki, a czekoladę łamiemy w drobną kostkę. Dodatki mieszamy ostrożnie z ciastem.
- Do foremki na 12 babeczek, wyłożonej papierowymi papilotkami, nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości).
- Posypujemy kruszonką.
- Pieczemy 17-21 minut w 180 stopni C (bez termoobiegu) do uzyskania złocistego koloru. Sprawdzamy patyczkiem, czy babeczki są gotowe. Odstawiamy do ostudzenia.
- Gotowe babeczki dekorujemy połówkami truskawek i płatkami migdałowymi.
- Wbijamy ulubione piki w babeczki.
Z takimi słodkościami piknik musi się udać. Truskawki w połączeniu z czekoladą to dobrze dobrana para.