Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 3 łodygi rabarbaru
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie
Lekko kwaskowy smak rabarbaru wykorzystajmy w lekkich babeczkach, którymi rozpoczniemy długi majowy weekend... lub każdy inny moment tygodnia.
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku waniliowym. Dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
- Rabarbar obieramy i kroimy w plasterki o grubości ok. 0,5 cm.
- Pokrojone kawałki obsypujemy cukrem i dorzucamy do ciasta. Mieszamy całość do połączenia składników.
- Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
- Całość wstawiam do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
- Wbijamy w babeczki ulubione piki.
Czekamy, aż ostygną i częstujemy domowników!