Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 owoc mango
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1 opakowanie polewy smak ciemnej czekolady Delecta
- skórka starta z pomarańczy
- pokrojone suszone pomelo (opcjonalnie)
Przygotowanie
Przyszedł czas na mango, idealnie komponujące się z babeczkami o smaku czekolady. One nie każą na siebie długo czekać.
- Wkładamy papilotki do formy na 12 babeczek.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko, kakao i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
- Mango obieramy, wykrawamy twardy środek owocu, kroimy miąższ w małą kostkę.
- Jeśli mango jest mało dojrzałe, wtedy możemy je przed połączeniem z ciastem upiec: układamy pokrojony w kostkę miąższ na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypujemy brązowym cukrem i pieczemy przez 15 minut - do miękkości.
- Kawałki mango (przestudzone - jeśli były wcześniej podpiekane) łączymy z ciastem i nakładamy do foremek - po 3 łyżki (do ok. ¾ wysokości).
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż wierzch zacznie delikatnie pękać. Patyczkiem sprawdzamy czy są upieczone.
- Babeczki dekorujemy polewą o smaku ciemnej czekolady, drobno startą skórką pomarańczową oraz pokrojonym w drobną kostkę kandyzowanym owocem pomelo.
- Dekorujemy ulubionym pikiem.
I już. Gotowe!