Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 5 mandarynek bez pestek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 4 łyżki cukru
- 1 mandarynka
- opcjonalnie posypka Delecta
Przygotowanie
Świąteczne ozdoby, zapach cynamonu i mandarynek w kuchni to znak, że nadchodzą Święta Bożego Narodzenia. Warto przygotować z tej okazji pyszne babeczki!
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
- W garnku z wodą umieszczamy mandarynki w całości i dodajemy 2 łyżki cukru.
- Całość gotujemy przez 30 minut na średnim ogniu.
- Mandarynki odcedzamy i obieramy.
- Miąższ z mandarynek blendujemy na gładką masę z resztą cukru i przyprawami.
- Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej i mleko oraz wsypujemy zawartość torebki z ciastem.
- Do masy dodajemy mus mandarynkowo-korzenny i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
- Do papilotek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
- Mandarynkę kroimy w plasterki i układamy na wierzchu babeczki.
- Wstawiamy na 25 minut do piekarnika, a następnie patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
- Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- Dekorujemy ulubionym pikiem i (opcjonalnie) posypką.
Szybkie i łatwe babeczki zasmakują dużym i małym gościom - no i jak pięknie się prezentują!