Babeczki z kremem irish cream
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
- 1 opakowanie cukru ze skórką pomarańczową Delecta
- 1000 ml schłodzonego mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- 50 g miękkiego masła
- skórka pomarańczowa
- świeża mięta
Przygotowanie
Wiosenna aura - ale nie tylko - nastraja do przygotowania przepisu na „Babeczki z płatkami” z wykorzystaniem pysznego kremu irish cream.
- Robimy ciasto: do naczynia wbijamy jajka, dodajemy mleko i olej, wsypujemy zawartość torebki, dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
- Do drugiego naczynia wlewamy schłodzone mleko i śmietankę. Wsypujemy do niego zawartość torebki kremu i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty. Dodajemy 50 g miękkiego masła i cukier ze skórką pomarańczową Delecta. Miksujemy.
- Do silikonowych foremek nakładamy kolejno: 1 łyżkę ciasta, 1 łyżeczkę masy kremowej i na wierzch 1 łyżkę ciasta. Możemy zostawić nieco kremu do dekoracji.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut do uzyskania złocistego koloru. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
- Babeczki dekorujemy pozostałym kremem i drobno tartą skórką pomarańczową i liśćmi mięty.
- W babeczek wbijamy piki.
W sam raz na spotkanie z koleżankami.