Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 1 jabłko (szara reneta)
- 125 g serka kremowego (bez dodatku soli)
- 60 g masła
- 1.5 szklanki cukru pudru
- 1 opakowanie orzechów makadamia Bakalland
- 0.5 szklanki cukru
- pół tabliczki białej czekolady
- 20 g masła
- 100 ml śmietanki kremówki
- 1 jabłko
Przygotowanie
Tarta jabłkowa to klasyk - może przenieść jej smak na babeczki? Krem z orzechami makadamia i domowy karmel wspaniale podkręcą smak jabłek.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
- Jabłko kroimy w średniej wielkości kostkę.
- Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dodajemy olej i śmietanę, wsypujemy zawartość torebki z ciastem i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, a na końcu dorzucamy jabłko.
- Do 12 foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
- Wstawiamy do piekarnika na 25 minut.
- Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
- Na patelnię wsypujemy cukier i roztapiamy go do momentu, aż zbrązowieje i pojawią się bąbelki.
- Następnie dodajemy białą czekoladę połamaną w kostki, 2 łyżki masła i śmietankę.
- Całość mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
- W wysokiej misce umieszczamy masło, cukier puder i serek.
- Całość miksujemy na średnich obrotach aż do powstania gęstego kremu.
- Krem wstawiamy na 30 minut do lodówki.
- Jabłko przekrawamy na pół, a każdą z połówek - na plasterki.
- Orzechy drobno siekamy.
- Na babeczkę nakładamy łyżką krem, dekorujemy wierzch plasterkiem jabłka i posypujemy obficie orzechami.
- Całość polewamy karmelem i wbijamy ulubiony pik.
Uwaga! Babeczki są niebezpiecznie pyszne!