Babeczki z dynią - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 90 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 250 g twarożku sernikowego
  • pół szklanki brązowego cukru
Kruszonka:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 5 łyżek mąki
  • 1.5 łyżeczki cynamonu
  • 4 łyżki masła

Przygotowanie

Pieczona dynia nadaje przepiękny kolor wypiekom. Skoro jest na nią sezon, trzeba to wykorzystać! Oto przepis na aromatyczne babeczki.

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
  2. Kroimy dynię hokkaido w ćwiartki (po wydrążeniu pestek), pieczemy ją przez 30 minut - ten punkt możemy pominąć jeśli mamy gotowe puree z dyni.
  3. Gdy dynia się piecze, miksujemy twarożek z cukrem pudrem na gładką masę.
  4. W osobnej misce miksujemy posypkę: brązowy cukier, mąkę, cynamon i masło.
  5. Z upieczonej dyni wydrążamy miękki miąższ i blendujemy na gładki krem (powinna wyjść ok. 1 szklanka).
  6. Do dyni dodajemy jajka, olej, mleko, śmietanę, cynamon, gałkę muszkatołową i mieszankę babeczek do domowego wypieku. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
  7. Do 12 silikonowych foremek nakładamy po jednej łyżce ciasta i jedną łyżeczkę masy serowej. Na wierzch sypiemy dwie łyżki cynamonowej kruszonki.
  8. Pieczemy babeczki około 25 minut.
  9. Po wystudzeniu wbijamy w babeczki ulubione piki. Gotowe!

Jeśli zdążymy sfotografować babeczki to możemy sobie pogratulować! Niestety zwykle znikają zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy