Babeczki z czekoladą i śliwkami
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie kremu irish cream Delecta
- 1 opakowanie śliwek suszonych Bakalland
- 250 ml śmietanki 30%
- 100 ml schłodzonego mleka
- 125 ml białego rumu
- 12 kostek czekolady
Przygotowanie
Planujecie tydzień z czekoladą? Jeśli tak, nie może zabraknąć babeczek czekoladowych ze śliwkami.
- Przygotowujemy 12 papilotek, a następnie nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
- Śliwki wsypujemy do małej miseczki i zalewamy białym rumem.
- Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
- Do miski wlewamy mleko, śmietankę, wsypujemy zawartość opakowania z kremem irish cream i miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty.
- Śliwki odsączamy, kroimy na kawałki i dosypujemy do kremu, a następnie delikatnie mieszamy całość.
- Masę wstawiamy do lodówki na pół godziny.
- Do wysokiego naczynia wbijamy jaja, dolewamy olej, mleko, kakao, wsypujemy mieszankę do babeczek i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
- Do foremek nakładamy ciasto do 3/4 wysokości i wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
- Po ostudzeniu nakładamy krem i kostkę czekolady dla ozdoby.
- Gotowe babeczki ozdabiamy pikiem.
Czujecie ten zapach? Mocno czekoladowe i jeszcze ta śliwka... Nie sposób nie zjeść wszystkich od razu!