Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jajka
- 100 ml mleka
- 100 ml oleju
- 2 łyżki kakao
- 1 opakowanie kremu czekoladowe brownie Delecta
- 100 ml mleka
- 250 ml śmietanki 30%
- szczypta chili
- szczypta chili
Przygotowanie
A gdyby tak na majówkowy deser podać babeczki czekoladowe z chili. Ciekawe czy połączenie smaku czekolady z chilli przypadnie domownikom do gustu.
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
- Do wysokiej miski wbijamy jajka, dodajemy mleko, kakao i olej, wsypujemy zawartość torebki babeczek, dodajemy kakao i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą, aż masa będzie gładka.
- Zawartość torebki z kremem czekoladowe brownie wsypujemy do wysokiego naczynia, dodajemy chili i dolewamy mleko i śmietankę. Całość miksujemy na najwyższych obrotach przez 3 minuty do uzyskania gładkiej i puszystej masy.
- Do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami nakładamy ciasto do 3/4 wysokości.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki się zarumienią. Patyczkiem sprawdzamy delikatnie, czy babeczki są upieczone.
- Ostudzone babeczki przekrawamy na pół i przekładamy 1 łyżką kremu czekoladowego.
- Odrobiną pozostałego kremu dekorujemy wierzch babeczki. Dekorację wykańczamy szczyptą chili.
- Wbijamy w babeczki pik.
Czas wspólnie wgryźć się w ten smak.