Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie Babeczek nadzianych płatkami czekolady Delecta
- 2 jaja
- 100 ml oleju
- 100 ml mleka
- 5 kropli aromatu waniliowego Delecta
- 60 ziaren aronii
- 3 duże białka
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Przygotowanie
Beza i aronia? To połączenie idealne. Pora wypróbować babeczki z aronią i bezą!
- Nagrzewamy piekarnik do 180°C (bez termoobiegu).
- Do wysokiego naczynia wbijamy jajka, dodajemy olej, aromat waniliowy i mleko, wsypujemy zawartość torebki babeczek o smaku waniliowym i dokładnie mieszamy wszystkie składniki ze sobą.
- Do 12 silikonowych foremek nakładamy po jednej łyżce ciasta, a na cieście układamy po 5 aronii.
- Do osobnego naczynia wlewamy białka i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie do piany dodajemy stopniowo, po łyżce, cukier - cały czas ubijając.
- Po 3-4 minutach ubijania dodajemy mąkę ziemniaczaną i ocet.
- Do foremek, na wierzch ciasta, nakładamy po 1 łyżce piany.
- Całość wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 20-25 minut, aż babeczki urosną, a beza stwardnieje.
- Odstawiamy do całkowitego ostudzenia.
- W babeczki wbijamy pik.
Babeczki świetnie smakują z herbatą z malwy w wersji na ciepło lub na zimno. A jeszcze lepiej, jedzone w dobrym towarzystwie.