Babeczki tiramisu z truskawkami
Składniki
Ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego Delecta
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 3/4 szklanki mleka
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju
Krem:
- 150 g schłodzonej śmietanki 30%
- 150 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
Poncz:
- 1/2 kubka mocnej kawy
Dekoracja:
- 6 truskawek
- 1 łyżka kakao
Przygotowanie
KROK 1 - Przygotowujemy formę do wypieku babeczek i papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).
KROK 2 - W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej łączymy mokre (mleko, olej, jajka).
KROK 3 - Płynne składniki wlewamy do suchych, mieszamy całość łyżką do połączenia a następnie masę przekładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
KROK 4 - Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy partiami mascarpone i miksujemy na niskich obrotach.
KROK 5 - Gotowym babeczkom odcinamy wierzch (ok. 1 cm zaokrąglenia), nasączamy je w środku zaparzoną kawą, a wierzch dekorujemy kremem mascarpone (przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego), połówkami truskawek i kakao.