Babeczki tiramisu z truskawkami - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 12
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:

Krem:

  • 150 g schłodzonej śmietanki 30%
  • 150 g mascarpone
  • 4 łyżki cukru pudru

Poncz:

  • 1/2 kubka mocnej kawy

Dekoracja:

  • 6 truskawek
  • 1 łyżka kakao

Przygotowanie

KROK 1 - Przygotowujemy formę do wypieku babeczek i papilotki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C (bez termoobiegu).

KROK 2 - W misce mieszamy wszystkie suche składniki, a w drugiej łączymy mokre (mleko, olej, jajka).

KROK 3 - Płynne składniki wlewamy do suchych, mieszamy całość łyżką do połączenia a następnie masę przekładamy do papilotek i wstawiamy do piekarnika na 30-40 minut. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

KROK 4 - Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając partiami cukier puder. Gdy śmietana będzie sztywna dodajemy partiami mascarpone i miksujemy na niskich obrotach.

KROK 5 - Gotowym babeczkom odcinamy wierzch (ok. 1 cm zaokrąglenia), nasączamy je w środku zaparzoną kawą, a wierzch dekorujemy kremem mascarpone (przy pomocy szprycy lub rękawa cukierniczego), połówkami truskawek i kakao.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy