Babeczki brownie z morelami i polewą czekoladowo-karmelową
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie brownie Delecta
- 3 jaja
- 150 g oleju
- 1 jajo
- 75 g margaryny
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 50 ml śmietany kremówki
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki masy krówkowej Bakalland
- 2 szczypty soli
- 1 opakowanie moreli Bakalland
- 1 opakowanie orzechów nerkowca Bakalland
Przygotowanie
Brownie w formie babeczek można zabrać ze sobą wszędzie. Na pewno osłodzi wiele pikników i przyda się na przerwę w pracy.
- Morele układamy na sitku i gotujemy na parze przez około 15 minut.
- Mieszankę do wypieku domowego ciasta przygotowujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Margarynę do masy czekoladowej rozpuszczamy i pozostawiamy do wystudzenia.
- Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC (bez termoobiegu).
- W wysokim naczyniu mieszamy jaja z olejem, stopniowo wsypujemy zawartość torebki z ciastem i miksujemy około 4 minuty.
- Gotową masę przekładamy do foremek na muffiny - po 1 łyżce ciasta, na cieście układamy po 1 moreli, a następnie babeczki wstawiamy do piekarnika na 20 minut.
- Do głębokiej miski wsypujemy zawartość torebki z masą czekoladową, dodajemy jajo, wystudzoną margarynę i mieszamy wszystko, aż składniki się połączą.
- Krem czekoladowy dokładamy po 1 łyżce na wierzch każdej z podpieczonych babeczek.
- Całość wstawiamy na kolejne 9 minut do piekarnika.
- Jeżeli podczas pieczenia masa się rozleje - metalową obręczą odcinamy niepotrzebne części babeczki, nadając ciastkom ładną formę.
- W rondlu umieszczamy czekoladę, masło, śmietanę oraz masę krówkową i wszystko razem podgrzewamy, mieszając rózgą i doprawiając solą.
- Gotową polewą oblewamy wierzch babeczek i układamy podprażone na suchej patelni nerkowce. Pamiętamy o okolicznościowym piku.
Przełamana smakiem owoców słodycz czekolady przypadnie do gustu każdemu domownikowi.