Babeczki bakaliowe z bloga "marta-gotuje.pl"
ilość porcji:
12
czas przygotowania:
45 min.
Składniki
Ciasto:- 200 g marchewki
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego Delecta
- 2 jajka (wielkość L)
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej Delecta
- 100 ml oleju
- 150 g brązowego cukru
- mała szczypta soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Delecta
- 1 opakowanie cukru cynamonowego Delecta
- 200 g mąki pszennej
- 50 g wiórków kokosowych Bakalland
- 20 g płatków migdałów Bakalland
- 25 g orzechów włoskich Bakalland
- 65 g suszonej żurawiny Bakalland
Przygotowanie
Przy świątecznych wypiekach wcale nie trzeba się natrudzić! Przepis, który dostałam od Marty z bloga marta-gotuje.pl to właśnie taki przykład - szybkiego i smacznego łakocia na święta. Zobaczcie, jak prosto Marta przygotowuje swoje bakaliowe babeczki: Marchewki myję i trę na tarce na małych oczkach. Do marchewki dodaję posiekane bakalie: żurawinę, orzechy i migdały oraz pozostałe składniki. Całość mieszam dokładnie łyżką lub w mikserze. Przygotowuję formę na muffinki oraz papilotki, nakładam do nich masę do ok. ¾ wysokości, wkładam do piekarnika nagrzanego do 200 st. C (opcja grzania góra-dół) i piekę ok. 25 minut. Wierzch dekoruję cukrem pudrem. Marta, dzięki za przepis i zdjęcia!