Biszkoptowy arbuzowiec - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 14
Czas przygotowania: 120 min.

Składniki

Biszkopt kakaowy:
  • 3 jajka
  • 100 g mąki tortowej
  • 120 g cukru
  • 1 łyżka kakao
  • szczypta soli

Przygotowanie

Sądziliście, że wodnisty arbuz nie nadaje się do zrobienia ciasta? Pozwólcie, że wyprowadzimy Was z błędu...

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180stopni C (bez termoobiegu).
  2. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia.
  3. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
  4. Dodajemy mąkę, kakao i dokładnie mieszamy.
  5. Dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy obie masy.
  6. Ciasto przelewamy do tortownicy i pieczemy około 15 minut, do suchego patyczka.
  7. Białka ubijamy na sztywno, a żółtka ucieramy z cukrem.
  8. Dodajemy mąkę, mak i mieszamy.
  9. Dodajemy ubite białka i delikatnie, za pomocą szpatułki, mieszamy obie masy.
  10. Makowy biszkopt pieczemy przez około 15 minut.
  11. Zimną śmietankę ubijamy z cukrem, dodając mix do śmietany i postępując według instrukcji na opakowaniu.
  12. Smarujemy nią ciemny, wystudzony biszkopt.
  13. Miąższ arbuza kroimy w kawałeczki i dusimy na niewielkim ogniu przez 10 minut.
  14. Dodajemy galaretkę i mieszamy do jej rozpuszczenia.
  15. Masę wylewamy na śmietankę.
  16. Drugi biszkopt układamy bezpośrednio na masie arbuzowej i smarujemy drugą porcją masy śmietankowej.
  17. Na niej układamy truskawki.
  18. Gotujemy jedną szklankę wody, w pozostałej części rozpuszczamy kisiel oraz cukier.
  19. Do gorącej masy dodajemy żelatynę, mieszając, by pod wpływem ciepła się rozpuściła.
  20. Przygotowaną, wystudzoną masą zalewamy wierzch ciasta.
  21. Ciasto chłodzimy w lodówce przez noc.
  22. Dekorujemy pikiem.

Przyznacie, że takie egzotyczne połączenie potrafi zasmakować.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy