Andrzejkowe kuleczki czekoladowe z wróżbą
Trudność:
1 / 3
ilość porcji:
15
czas przygotowania:
30 min.
Składniki
Ciasto:- 200 g gorzkiej czekolady
- 100 ml śmietany 36%
- 100 g herbatników
- 450 g cukru pudru
- sok z cytryny
- 2 łyżki wiórków kokosowych Bakalland
Przygotowanie
Podczas andrzejkowych wróżb przydadzą się siły - energii dodadzą na pewno kuleczki czekoladowe!
- Mieszamy cukier puder z łyżeczką soku z cytryny. Konsystencja lukru musi być gęsta - polecamy skorzystać z tego przepisu.
- W rondelku doprowadzamy śmietanę do wrzenia.
- Odstawiamy z ognia i wlewamy do miski z pokruszoną czekoladą.
- Czekamy, aż czekolada się rozpuści i mieszamy delikatnie za pomocą szpatułki.
- Dodajemy pokruszone herbatniki i mieszamy.
- Wkładamy masę do lodówki na minimum 2 godziny.
- Po tym czasie wyjmujemy masę z lodówki i formujemy kulki.
- Przekładamy kuleczki na blachę, polewamy lukrem, posypujemy wiórkami kokosowymi i dekorujemy pikiem.
Proste i szybkie przekąski sprawią, że wróżby wyjdą jeszcze lepiej, niż się spodziewamy! :)