Składniki
Ciasto:- 1 opakowanie kruchego ciasta Delecta
- 100 g masła
- 1 jajo
- mąka do podsypywania
- 4 jabłka
- 200 g śmietany 30%
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki miodu
Przygotowanie
Polska to kraj jabłek. W sezonie te pyszne owoce są dostępnie właściwie za bezcen. Alzacka tarta jabłkowa to sposób na skorzystanie z tej okazji.
- Dno formy do tarty (o średnicy ok. 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
- Mieszankę do wypieku domowego ciasta kruchego łączymy z zimnym masłem oraz jajem i energicznie wyrabiamy do połączenia się składników.
- Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
- Nagrzewamy piekarnik do 190°C (bez termoobiegu).
- Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim dno i boki formy, po czym nakłuwamy widelcem.
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut, aż do zarumienienia. Następnie odstawiamy je, by wystygło.
- Jabłka obieramy i kroimy w duże plastry, następnie układamy na dnie wystudzonego ciasta tak, by tworzyły kształt róży (można też jedynie lekko rozdzielić poszczególne plastry od siebie).
- "Różyczki" polewamy miodem.
- W misce mieszamy żółtka z cukrem pudrem i śmietaną.
- Powstały sos wylewamy na tartę tak, aby nie przykryć nim owoców z wierzchu.
- Gotową tartę wkładamy z powrotem na 30 minut do nagrzanego piekarnika.
- Gdy krem stanie się złoty, wyjmujemy ciasto do wystudzenia.
- Tartę ozdabiamy wybranym pikiem.
Tartę podajemy, gdy już bardzo dobrze wystygnie – najlepsza jest na drugi dzień.