Alzacka tarta jabłkowa - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 16
Czas przygotowania: 100 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • 4 jabłka
  • 200 g śmietany 30%
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki miodu

Przygotowanie

Polska to kraj jabłek. W sezonie te pyszne owoce są dostępnie właściwie za bezcen. Alzacka tarta jabłkowa to sposób na skorzystanie z tej okazji.

  1. Dno formy do tarty (o średnicy ok. 28 cm) smarujemy tłuszczem lub wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Mieszankę do wypieku domowego ciasta kruchego łączymy z zimnym masłem oraz jajem i energicznie wyrabiamy do połączenia się składników.
  3. Odkładamy ciasto na 30 minut do lodówki do schłodzenia.
  4. Nagrzewamy piekarnik do 190°C (bez termoobiegu).
  5. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wyklejamy nim dno i boki formy, po czym nakłuwamy widelcem.
  6. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na ok. 20 minut, aż do zarumienienia. Następnie odstawiamy je, by wystygło.
  7. Jabłka obieramy i kroimy w duże plastry, następnie układamy na dnie wystudzonego ciasta tak, by tworzyły kształt róży (można też jedynie lekko rozdzielić poszczególne plastry od siebie).
  8. "Różyczki" polewamy miodem.
  9. W misce mieszamy żółtka z cukrem pudrem i śmietaną.
  10. Powstały sos wylewamy na tartę tak, aby nie przykryć nim owoców z wierzchu.
  11. Gotową tartę wkładamy z powrotem na 30 minut do nagrzanego piekarnika.
  12. Gdy krem stanie się złoty, wyjmujemy ciasto do wystudzenia.
  13. Tartę ozdabiamy wybranym pikiem.

Tartę podajemy, gdy już bardzo dobrze wystygnie – najlepsza jest na drugi dzień.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy