
Agrestowe Chrup Couture
Trudność:
1 / 3
Ilość porcji:
12
Czas przygotowania:
60 min.
Składniki
Ciasto:- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
 - 80 g preparowanego ryżu
 - 2 łyżki masła
 
- 400 g jogurtu
 - 50 g cukru trzcinowego
 - 2 łyżki wrzątku
 - 200 ml śmietany 36%
 - 1 łyżka cukru pudru
 - 5 łyżeczek żelatyny Delecta
 
- 500 g agrestu lub innych owoców
 - 50 g cukru
 
Przygotowanie
Lekkie, jogurtowe ciasto na czekoladowym spodzie to dobry deser na lato. Agrest lub inne owoce sezonowe zapewniają orzeźwienie!
- Czekoladę i masło rozpuszczamy razem w kąpieli wodnej.
 - Dodajemy preparowany ryż i delikatnie mieszamy.
 - Przekładamy masę do tortownicy i wstawiamy do lodówki na minimum 30 minut.
 - Po tym czasie rozpuszczamy cukier trzcinowy w dwóch łyżkach wrzątku.
 - Żelatynę rozpuszczamy w odrobinie gorącej wody.
 - Śmietanę ubijamy na sztywno z jedną łyżką cukru pudru.
 - Mieszamy delikatnie jogurt z cukrem i żelatyną.
 - Dodajemy ubitą śmietanę, mieszamy i przekładamy na czekoladowy spód.
 - Dodajemy owoce i wstawiamy do lodówki na 2 godziny, tak by masa jogurtowa dobrze stężała.
 - Po tym czasie wyjmujemy ciasto z formy.
 - Na patelni kamrelizujemy cukier. Gdy karmel będzie gotowy, za pomocą widelca wlewamy go na papier do pieczenia, tworząc cienkie nitki.
 - Czekamy aż karmel ostygnie i dekorujemy ciasto.
 - W gotowy wypiek wbijamy ulubione piki.
 
Karmelowa dekoracja pięknie się prezentuje i dodaje ciastu eleganckiego wyglądu. Sprawdzi się ono na każdą okazję!
