PRZEPIS OD PRZEPIS_NA_SŁODKO

Wielkanocne pisanki w formie cake popsów - Delektujemy.pl

Składniki

Ciasto biszkoptowe:

Dodatkowo:

Przygotowanie

KROK 1: Przygotuj biszkopt. Ubijaj białka, a w międzyczasie bardzo powoli dosypuj cukier niewielkimi porcjami. Następnie pojedynczo dodawaj żółtka, po każdym miksuj do połączenia składników. Na koniec w dwóch porcjach dodaj mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia, a potem olej - wymieszaj.

KROK 2: Ciasto wylej do tortownicy o średnicy 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C i piecz około 25-30 minut. Odstaw do wystudzenia.

KROK 3: Przygotuj cake popsy. Ciasto biszkoptowe pokrusz, dodaj mascarpone, krem czekoladowy, wiórki i wyrabiaj do uzyskania jednolitej, lepkiej masy. Można użyć robota kuchennego. Formuj jajeczka lub kulki o wadze około 28-30 g.

KROK 4: Przygotowane słodkości ułóż w płaskiej formie i wstaw do zamrażarki na około 20 minut.

KROK 5: W międzyczasie w kąpieli wodnej rozpuść białą czekoladę, dodaj olej i wymieszaj.

KROK 6: Po schłodzeniu ciasteczkowych lizaków wbijaj patyczki w słodkości, aby zrobić otwór a następnie wyjmij i zanurz go w czekoladzie i umieszczaj patyki w cake popsach. Następnie wstaw do lodówki na kilka minut, aby czekolada stężała. Potem możesz przejść do zanurzania słodkości w polewie.

KROK 7: Rozlej czekoladę do kubków i dodaj barwniki, wymieszaj. Zanurz kulki w czekoladzie i chwilę trzymaj nad kubkami, aby spłynął nadmiar polewy. Jeżeli chcesz udekorować je posypką, zrób to od razu po wyjęciu „lizaka” z czekolady. Dekoracje pisakami zrób, gdy czekolada zastygnie.

Wielkanocne pisanki w formie cake popsów - Delektujemy.pl

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy