fbpx

Wielkanoc - przepisy na ciasta

Wielkanoc uwielbiam za wszystkie pyszne babki, mazurki i drożdżówki, które królują wtedy na świątecznym stole. Przepisy na ciasta na Wielkanoc przeglądam i przygotowuję już dużo wcześniej, a moje ulubione znajdziesz właśnie tu. Gwarantują przepyszne wielkanocne spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

 
Z bakaliami
Z bakaliami
Z cytrusami
Z cytrusami
Z kakao
Z kakao
Z kremem
Z kremem
Bez glutenu
Bez glutenu
Bez dodatku cukru
Bez dodatku cukru
Bez jajek
Bez jajek
Bez miksera
Bez miksera
Bez kofeiny
Bez kofeiny
Bez mleka
Bez mleka
Bez pieczenia
Bez pieczenia
Bez wyrabiania
Bez wyrabiania
Boże Narodzenie
Boże Narodzenie
Dla dzieci
Dla dzieci
Fit
Fit
Halloween
Halloween
Komunia
Komunia
Na imprezę
Na imprezę
Ślub
Ślub
Tłusty Czwartek
Tłusty Czwartek
Wielkanoc
Wielkanoc
Z bananami
Z bananami
Z borówkami
Z borówkami
Z budyniem
Z budyniem
Z jabłkami
Z jabłkami
Z jagodami
Z jagodami
Z malinami
Z malinami
Z rabarbarem
Z rabarbarem
Z truskawkami
Z truskawkami

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

 

Wielkanocne święta, choć trwają króciutko, są dla nas bardzo ważne i przygotowujemy się do nich równie intensywnie co do bożonarodzeniowych. Potrawy, jakie znajdują się na świątecznym stole, są różne w zależności od regionu, jednak jeśli chodzi o ciasta, lubimy stawiać na tradycję i właśnie na tych tradycyjnych wypiekach skupimy się najbardziej!

Przygotowania do wielkanocnych wypieków

Rozpisując sobie menu, nie może zabraknąć na liście babki, sernika i mazurka. O ile sernik upieczesz w niemal każdej blaszce, tak z babką jest już gorzej. Możesz użyć keksówki, ale co tu dużo mówić… Nijak nam ona nie doda uroku! Forma do wypieku babki powinna być wyjątkowa, z kominem, o pięknym zaokrąglonym spodzie i najlepiej wykonana nie z metalu, a z kamionki lub silikonu. Jeśli jednak nie masz dostępu do tego rodzaju form, to spraw sobie taką, z powłoką nieprzywierającą. Odpowiednio natłuszczona i obsypana mąką, bułką tartą lub kaszą, sprawi, że upieczone ciasto odejdzie bez problemu od ścianek i nic się nie pokruszy ani nie podrze. Przy tym kształcie ciasta jest to niezwykle ważne i warto się tego trzymać, by uniknąć przykrych niespodzianek. Mazurki również nie potrzebują specjalnej formy, możesz przygotować je w prostokątnej blaszce, okrągłej – nawet do wypieku tart, a także uformować bezpośrednio na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Kształt może być dowolny, ale jeśli masz talent plastyczny nadaj mu wygląd jajka czy wielkanocnego królika. Pamiętaj tylko, by odpowiednio podnieść boki ciasta przed pieczeniem, by później móc bez problemu rozsmarować krem i całość odpowiednio udekorować. Zarówno formy do ciasta jak i foremki do ciasteczek warto kupić w wesołej, wielkanocnej kolorystyce. Zdecydowanie przyjemniej pracuje się w otoczeniu kolorowych naczyń, które obrazują charakter świąt.

Ale, ale… oprócz odpowiednich sprzętów potrzeba także dobrych produktów.

Ciasta na Wielkanoc to nie tylko jajka

Choć odgrywają one kluczową rolę, to jednak do ciasta potrzebujemy też innych składników. Przygotowując sernik koniecznie postaraj się o najlepszej jakości twaróg, który w swoim składzie nie będzie miał zbędnego cukru lub mąki. Zwracaj też uwagę na zawartość tłuszczu. Im mniejsza, tym wypiek będzie bardziej potrzebował dodatkowego masła, by był naprawdę smaczny. Pyszny sernik otrzymasz także przygotowując go z marką Delecta. W nowej linii produktów La Chocolatiere znajdziesz sernik premium z belgijską czekoladą, który po upieczeniu jest niezwykle kremowy i aromatyczny. Śmiało możesz ułatwić sobie zadanie i wykorzystać go w swojej kuchni! Podobnie zresztą jak ciasto drożdżowe lub jogurtowe do przygotowania puszystej, wilgotnej babki. Przygotowując ciasto wg wskazówek na opakowaniu w prosty sposób otrzymasz wypiek, który po odpowiednim udekorowaniu będzie odgrywał pierwsze skrzypce na wielkanocnym, suto zastawionym stole.

Mamy też sposób na mazurek! Za sprawą klasycznego ciasta kruchego przygotujesz odpowiedni spód, który po przestudzeniu będziesz mógł odpowiednio wykończyć.

Jakie dodatki wybrać do ciast na Wielkanoc?

Oryginalne mazurki, w których główną rolę odgrywa kruchy spód i słodki krem – zazwyczaj orzechowy lub kajmakowy możesz także ozdobić bakaliami, tworząc z nich najróżniejsze wzory. Czekoladowe polewy lub odręczny napis Alleluja jest wisienką na torcie, o której nie można zapomnieć!

Jemy oczami, więc spraw, by Twoje ciasto wyglądało naprawdę apetycznie. O ile sernika nie podajesz w całości, tylko kroisz na mniejsze kawałki, tak babka powinna być niejako królową i panować ponad wszystkimi innymi ciastami. Spraw by jej wygląd przyciągał wzrok! Kolorowe polewy, posypki odzwierciedlające charakter spotkania, czekoladowe jajka i przede wszystkim zielone gałązki nadają świątecznego charakteru.

Pomysłów na świąteczne, słodkie przyjęcie jest naprawdę wiele i tylko od Ciebie zależy w jakim kierunku pójdziesz i na jakie wypieki się zdecydujesz. Nie zawsze musi być tradycyjnie, więc jeśli zamiast babki wybierzesz bułeczki z malinami, a zamiast mazurka tartę orzechową lub serową, łączącą jednocześnie mazurek i sernik, to na pewno nic się nie stanie! Sięgnij po inspiracje z wielkanocnego działu, a następnie zaskocz rodzinę swoją własną twórczością! My Ci w tym z chęcią pomożemy 🙂