Drożdżowe bułeczki z maślaną kruszonką i konfiturą - Delektujemy.pl
Trudność: 1 / 3
Ilość porcji: 7
Czas przygotowania: 60 min.

Składniki

Ciasto:Nadzienie:
  • słoiczek konfitury różanej
Kruszonka:

Przygotowanie

Czy istnieje coś lepszego na śniadanie od różanych bułeczek z maślaną kruszonką? Chyba nie!

  1. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180°C (bez termoobiegu), a blachę z wyposażenia wykładamy papierem do pieczenia.
  2. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, sól i drożdże, całość dokładnie mieszając.
  3. Dodajemy lekko podgrzane mleko, jajka i stopniowo bardzo miękką margarynę.
  4. Wyrabiamy ciasto przez około 10 minut, po czym odstawiamy na 2 godziny do wyrośnięcia.
  5. Ciasto dzielimy na 6-7 części, każdą rozwałkowujemy.
  6. Na środku kładziemy porządną łyżkę konfitury i zaklejamy brzegi w bułeczkowy kształt. Układamy na blaszce.
  7. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier i stopniowo mąkę do momentu, kiedy konsystencja będzie sypka.
  8. Gotową kruszonką posypujemy bułeczki.
  9. Pieczemy około 25-30 minut, aż bułeczki się zarumienią.
  10. Dekorujemy pikiem.

Z takim aromatycznym śniadaniem dzień staje się lepszy.

Zapisz się i odbierz darmowego e-booka od Ani Starmach

Dołącz do naszego newslettera i pobierz bezpłatny e-book z ulubionymi przepisami Ani Starmach. Szybkie desery, domowe ciasta i sprawdzone klasyki zawsze pod ręką.

WYSYŁAM...

Dziękujemy.
Na podany adres e-mail zostanie wysłana wiadomość z potwierdzeniem

Pobierając e-booka zapisujesz się do naszego newslettera i będziesz otrzymywać od nas co tydzień garść pysznych inspiracji.

E-book Delektujemy E-book Delektujemy