fbpx
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą - Delektujemy.pl
Autor: delektujemy
Ciasto kruche ze śliwkami i bezą
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 2
ilość porcji: 16
czas przygotowania: 60

Składniki

Ciasto kruche:

Beza:

Dodatkowo:

  • 350 g śliwek węgierek
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

KROK 1: Do miski wsyp zawartość opakowania z ciastem kruchym, dodaj jajka oraz pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zmiksuj robotem kuchennym, aż uzyskasz jednolite ciasto. Ciasto podziel na pół. Jedną połowę zawiń w folię spożywczą i wstaw do zamrażalnika. Drugą połową wylep formę o wymiarach 25 x 25 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Ponakłuwaj ciasto widelcem.

KROK 2: Śliwki umyj i pokrój na ćwiartki. Ułóż na cieście rozcięciem do góry.

KROK 3: Zawartość opakowania z bezą wsyp do czystej miski, dodaj wodę i ubij na sztywną pianę na wysokich obrotach miksera. Gotową bezę rozłóż na śliwkach.

KROK 4: Ciasto kruche wyjmij z zamrażalnika i zetrzyj je na bezę przy pomocy tarki o dużych oczkach.

KROK 5: Wstaw ciasto do piekarnika i piecz ok. 35 minut w 180 stopniach C. Gotowe ciasto posyp cukrem pudrem.

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą - Delektujemy.pl

Ciasto kruche ze śliwkami i bezą

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+