fbpx

PRZEPIS OD SŁODKITEMAT

Beza
Autor: delektujemy
Beza "jajko"
Udostępnij:
Print Friendly, PDF & Email
Trudność: 1
ilość porcji: 10
czas przygotowania: 180

Składniki

Beza:

  • 175 g białka (białko z ok. 5 jajek)
  • 250 g cukru
  • płaska łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki soku z cytryny

Frużelina:

Krem:

  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietanki 30%
  • 2-3 łyżeczki cukru pudru

Dekoracja:

  • maliny
  • beziki
  • listki mięty
  • grys malin liofilizowanych

Przygotowanie

KROK 1: Cukier wsypać do białek i ubijać na sztywno przez Ok. 10 minut. Cukier musi się całkowicie rozpuścić a beza powinna być gęsta i błyszcząca. Pod koniec ubijania dodać skrobie i sok - połączyć. 
 
KROK 2: Bezę wyłożyć na papier do pieczenia na kształt 2 jajek. Wstawić formę do piekarnika nagrzanego do 150 stopki, od razu zmniejszyć do 120 i po Ok. 2 minutach do 70. Suszyć bezę przez Ok. 120 minut. 
 
KROK 3: Maliny wsypać do garnka, dodać cukier o doprowadzić do wrzenia. Powinny puścić sok. Skrobie wymieszać z niewielką ilością wody i wlać do gotujących się malin. Najpierw wlać połowę skrobi i jeśli będzie potrzeba to wlać resztę - gotować jeszcze chwile . Frużelina powinna mieć konsystencje żelu. Zdjąć garnek z palnika i wsypać galaretkę - podbije smak malin. Wymieszać o odstawić do wystudzenia a następnie schłodzić. 
 
KROK 4: Przygotować krem. Mascarpone ubić na sztywno ze śmietanką i cukrem. Połowę kremu przełożyć do rękawa cukierniczego a do drugiej części dodać łyżkę frużeliny - delikatnie połączyć. 
 
KROK 5: Na pierwszy blat bezowy wyłożyć krem malinowy i frużelinę. Przykryć drugim blatem, wyłożyć krem i udekorować. 

Beza "jajko"

Oceń przepis
12345

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.

MOŻE CIĘ TEŻ ZAINTERESOWAĆ

Komentarze

Zostaw komentarz
oraz ocenę

Moja ocena:
+