fbpx
Cofnij
Autor: Katarzyna Kostrubiec

Jak zrobić tiramisu? Sekrety włoskiego deseru

12.07.2023
Jak zrobić tiramisu? Sekrety włoskiego deseru

Tiramisu – prosty, pyszny, włoski deser. Można go zrobić na wiele sposobów. Jedni wykorzystują alkohol, inni nie, niektórzy robią krem na bazie jajek, a część osób ich unika. Jak jednak robi się to tradycyjne włoskie tiramisu? Odpowiedź znajdziesz w tym artykule.

Włoska kuchnia zdobyła wielu miłośników na całym świecie. Dania z tego państwa są jednymi z najpopularniejszych, podobnie jest z deserami. Kultowy włoski deser to właśnie tiramisu – mistrzowskie połączenie kawy, biszkoptów i kremowej masy na bazie serka mascarpone. Same pyszności! Deser jest kremowy, wilgotny i rozpływający się w ustach. Do tego genialnie pachnie! Włosi najczęściej sięgają po ten smakołyk w upalne dni i jedzą go na drugie śniadanie do filiżanki espresso. Prawdziwy relaks, prawda? Też masz ochotę zaserwować sobie taką miłą przerwę od obowiązków? Poniżej przedstawiamy wskazówki, jak przygotować ten klasyczny deser. Na początek jednak krótka historia tego deseru, skąd on się w ogóle wziął?

Krótka historia tiramisu

Słowo tiramisu znaczy „podnieś mnie”, „popraw mi humor” i jest to bardzo trafiona nazwa, prawda? Nic tak nie wywołuje uśmiechu na twarzy, jak dobry deser 😊 Włosi znają się na rzeczy. Jednak, jak to się stało, że tiramisu zagościło w naszych domach? Historia jest dość niejasna i kilka regionów spiera się o to, gdzie ten deser pojawił się jako pierwszy. Legendy sięgają nawet XV wieku, kiedy to tiramisu miało być tworzone dla władców, książąt w uproszczonej formie np. zupy z biszkoptami. Jednak to tylko lokalne opowieści. Włoscy historycy są przekonani, że deser powstał dopiero w XX wieku, a odpowiedzialna jest za niego skromna gospodyni z Treviso, która chciała podreperować zdrowie swojej córki i dać jej trochę przyjemności. Właśnie w tym mieście w regionie Wenecja Euganejska istnieje również tradycyjna restauracja „Le Beccherie”, która w 1962 roku zaczęła podawać tiramisu. Jednak wielką sławę to miejsce zdobyło dopiero dekadę później, kiedy to właścicielka zaprezentowała na targach w Mediolanie właśnie ten kultowy obecnie deser. Od tego czasu tiramisu zyskują coraz większą popularność. W związku z tym pojawia się również wiele wersji i sposobów na przygotowanie tego deseru. Jeśli zastanawiasz się, jak go przyrządzić w tradycyjny sposób, to zerknij niżej. Mamy dla Ciebie kilka rad.

Jak zrobić tradycyjne tiramisu?

Tiramisu – prosty deser, który składa się z kilku składników, ale podbił serca wielu ludzi. Jego sekret polega na przygotowaniu odpowiedniego kremu oraz nasączeniu biszkoptów kawą. Jak się zabrać do przygotowywania tiramisu?

Jak zrobić tiramisu? Najpierw kawa

Tiramisu to włoski deser, więc kawa musi być obecna. To właśnie dzięki niej deser zyskuje wyjątkowy aromat oraz smak, który przełamuje słodycz kremu. Dlatego pierwszym krokiem w przygotowaniu deseru jest zaparzenie mocnej kawy. Przygotuj sobie espresso – najlepiej zaparzone w ekspresie lub kawiarce.

  1. Jeśli przygotowujesz tiramisu dla całej rodziny w tym dla małych dzieci, to lepiej w tym kroku przygotować słodkie kakao.

Jak zrobić tiramisu? Przygotowanie jajek

Prawdziwe, tradycyjne tiramisu składa się z surowych jajek. Niektórzy odczuwają niechęć do przygotowywania deseru bez pieczenia z surowymi jajkami, bojąc się salmonelli. Jednak tak naprawdę ta choroba nie kryje się w samych jajkach, a w ich skorupkach. Dlatego bardzo ważne jest, aby w tym kroku dokładnie umyć jajka i je sparzyć. Dzięki temu w bezpieczny sposób będziesz mógł przygotować deser w zgodzie z tradycyjną recepturą.

Po odpowiednim przygotowaniu jajek należy oddzielić żółtka od białek. Następnie białka ubij na sztywną pianę, a żółtka zetrzyj z cukrem na puszystą, białą masę.

Jak zrobić tiramisu? Krem

Krem w tiramisu to prawdziwa gwiazda, to właśnie od niego zależy, czy deser będzie idealny czy nie. Jednak nie masz się czym martwić, jego wykonanie jest łatwe, wymaga jedynie uważności i skupienia. Należy połączyć ubite z cukrem jajka z serkiem mascarpone. Pamiętaj, tutaj potrzebna jest delikatność, bez gwałtownych ruchów – lepiej użyć tutaj łyżki, a nie miksera, ponieważ ten włoski ser nie lubi ubijania.  Cała tajemnica tego deseru tkwi w jego starannym wykonaniu.  Gdy połączysz już mascarpone z żółtkami, to dodaj ubitą na sztywno pianę z białek. Powstały krem powinien być dość gęsty. Jednak tiramisu jest podawane na zimno, więc krem jeszcze stężeje w lodówce.

Jak zrobić tiramisu? Biszkopty

Podstawą tego deseru są biszkopty, to właśnie na nich układa się serową masę, ale one są również nośnikiem smaku i elementem, które przełamuje słodkość tego deseru. Biszkopty należy nasączyć w przygotowanej i ostudzonej wcześniej kawie. Sam proces zanurzania biszkoptu w kawie powinien być krótki – powinno się szybko zanurzyć go w płynie, obrócić na drugą stronę i przełożyć do naczynia. Zbyt mocno nasączone biszkopty, które za długo leżały w kawie mogą się rozpaść pod wpływem ciężaru kremu. Przez to deser może nie trzymać swojej formy.

Tak jak wspominaliśmy wcześniej jeśli przygotowujesz ten deser również dla dzieci, to warto zrezygnować z kawy do nasączania i zastąpić ją słodkim i bezpiecznym dla maluchów kakaem.

Ciekawostka jest również fakt, że w tradycyjnym przepisie na tiramisu nie znajduje się alkohol. W Polsce nieraz spotykamy się z użyciem do tego deseru likieru Amaretto, jednak w tradycyjnym włoskim domu deser ten jest bezalkoholowy, a do nasączania wykorzystuję się tylko kawę.

Jak zrobić tiramisu? Komponowanie deseru

Gdy wszystkie elementy deseru są już przygotowane, to należy zacząć wykładać składniki. W prostokątnym lub okrągłym naczyniu wyłóż warstwę biszkoptów (mniej więcej połowę wszystkich biszkoptów), później warstwę kremu (połowę całej masy). Następnie zrób kolejną warstwę z pozostałych biszkoptów i wyłóż na nie resztę kremu. Teraz należy włożyć deser do lodówki do schłodzenia na kilka godzin lub całą noc.

Pamiętaj, przed podaniem deser posyp kakao lub czekoladą.

Tak jak widzisz, przygotowanie pysznego włoskiego deseru nie zajmie Ci dużo czasu, a sposób jego przygotowania również nie jest skomplikowany. Skompletuj składniki i przygotuj pyszne tiramisu. Smacznego!

 

Zobacz inne wpisy
Zobacz więcej

Chcesz więcej
słodkich przepisów?

Zapisz się na
nasz newsletter.